Grah

Grah

Grah, koji kao namirnicu tako nazivamo, je vrsta graha zrnaša, za razliku od mahunara. Grah se bere sa stabljika tek kad se posuše mahune u kojima su zrna. Zrna se vade iz mahunarki i dodatno suše. Grah se čuva tako da se zrna graha mehanički očiste, prosuše na 14 % vlage i pospreme u jutenim vrećama na suho i prozračno skladište. Zrno graha se stavlja u promet sortirano prema boji. Ono mora biti ujednačeno, zdravo, bez stranih mirisa i primjesa. Prije kuhanja, grah je potrebno namakati nekoliko sati u hladnoj vodi. Osim što će biti ukusniji, proces namakanja će umanjiti nadutost nakon uživanja u obroku graha.

Grah snižava kolesterol, regulira šećer u krvi i proizvodnju inzulina. Obzirom na nizak glikemijski indeks i složene ugljikohidrate koji se polako probavljaju, dobar je za zdravlje probavnog trakta i štiti od rak.  Folna kiselina, kojom grah obiluje, važna je za trudnice, a povoljno utječe i na mentalno zdravlje. Predstavlja odličan izvor bjelančevina, a za razliku od drugih izvora, grah ima malo masti te ne sadrži one zasićene, kao ni kolesterol. Osim toga, sadrži veliki udio vlakana te brojne minerale i vitamine.

Vrijeme berbe: 
Rujan/Listopad (Argentina, Kina); Travanj (Argentina)
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
273 kcal 1,2 g 20 g 9 g

Nutritivni izvor: željezo,magnezij, kalij, cink, kalcij, vitamin B

Zbog svog blagog i neutralnog okusa, odlično se kombinira s drugim povrćem i mesom. Spravlja se u obliku variva, juha i maneštre, u zapečenoj verziji te na salatu, tako da može biti serviran kao glavno jelo ili kao prilog. Osobito se dobro kombinira sa suhim mesom ili kobasicama i ječmom ili s tjesteninom i kiselom repom. Zahvaljujući njegovom blagom i neutralnom okusu, od graha se prave čak i torte.

Nutritivne vrijednosti svih grahova su slične. Tamnije vrste imaju nešto veći sadržaj antioksidansa od bijelog ili žutog graha.