Grašak

Grašak

Dobiva se iz potpuno zrelog graška koji se tek onda bere i suši. Može se sušiti u komadu ili u polovicama. Mnogi ne vole kada je neko povrće sušeno, i pokušavaju ga izbjeći. Međutim, suhi grašak ima najveću kalorijsku vrijednost od svih vrsta graška. Isto tako ima i najviše ugljikohidrata i masti, kao i proteina.
Prije kuhanja mora se namočiti u vodi. Najčešće se koristi u juhama te u kombinaciji s kuhanom šunkom ili slaninom. Od sušenog graška rede se maneštre i variva s povrćem, krem juhe ili umak.

Sorte: 
Grašak zeleni polovice, Kanada, EU. Max. vlažnost 10%.
Vrijeme berbe: 
listopad
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
340 kcal 1,2 g 25 g 26 g

Nutritivni izvor: magnezij, kalij, kalcij, željezo, vitamin A, vitamin C

Grašak je bogat dijetalnim vlaknima i proteinima koji reguliraju probavu. Stimulirajući probavu, ovi sastojci ujedno reguliraju šećer i protok ugljikohidrata kroz probavni trakt, što pomaže u održavanju optimalne razine šećera u krvi. Grašak je bogat folnom kiselinom i vitaminom B6 i kao takav je idealna namirnica za borbu protiv ovog koštanog oboljenja. Obiluje antioksidansima i protuupalnim tvarima pa se smatra važnim zaštitnikom srca i kardiovaskularnog sustava. Također, zahvaljujući antioksidansima, grašak je neprocjenjiva namirnica za održavanje zdravlja imunološkog sustava.