Leća

Leća

Leća je zrnata mahunarka. Poznato je oko četrdesetak sorti, koje se razlikuju bojom, veličinom i oblikom. 
Zrna leće nije potrebno namakati prije kuhanja. Prilikom pripreme, leća se stavlja u vrelu vodu jer će tako biti brže skuhana. U zavisnosti od vrste leće, kuhanje traje od 30 do 60 minuta, a služi se kao varivo (zelena) kao dodatak salatama (zelena i smeđa), kao prilog uz meso i ribu (zelena, žuta-oljuštena zelena), za juhe (crvena). Leća spada u teško probavljivu hranu, slično kao i grah, radi ljuske koja nije probavljiva te se preporučuje pasirati je i jesti u obliku pirea, a ako se jede cjelovito zrno, valja stavljati začine koji sprečavaju nadutost, a potiču probavu. Od zrna leće radi se i brašno. Brašno leće može se pomiješati s drugim brašnom od kojega se mijesi kruh.

Sorte: 
Leća zelena – laird lentil no.2 ili richlea lentil no. 1 Tamno crvena - Dark red i Svijetlo crvena (oljuštena tamno crvena) - Light red Žuta – Yellow – oljuštena zelena Max. vlažnost 14%.
Vrijeme berbe: 
rujan (Kanada/SAD).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
338 kcal 1,4 g 25 g 7,9 g

Nutritivni izvor: kalij, željezo, magnezij vitamin B6, vitamin C

U leći ima više bjelančevina nego u mesu, antrakinona, zatim folata, kalija, fosfora, cinka, sumpora, kalcija, magnezija, željeza, vitamina B kompleksa, B1, B2, B6, karotina i vitamina C. Leća ne sadrži zasićene masnoće, kao ni kolesterol. Izvor je topivih i netopivih vlakana koji snižavaju razinu glukoze i kolesterola u krvi, dok netopiva vlakna ubrzavaju metabolizam i skraćuju vrijeme zadržavanja hrane u probavnom sustavu te na taj način smanjuju rizik od raka debelog crijeva. Leća sadrži visok postotak vitamina B-kompleksa što povoljno utječe na živčani sustav te zdravlje kože i kose, dok visoki sadržaj željeza pomaže u sprječavanju slabokrvnosti.