Slanutak / leblebija

Slanutak / leblebija

Slanutak je mahunarka čije je zrno okruglasto i svijetlosmeđe do žućkase boje.

Zbog svoje kremaste strukture i orašastog okusa, slanutak je izvrstan za pripremu namaza i dipova. U nekim zemljama slanutak se melje u brašno, koje se zatim miješa s pšeničnim ili koristi kao nadomjestak za kavu. Bliskoistočni hummus svakako je najpoznatiji namaz/dip od slanutka, koji se priprema uz dodatak tahinija (paste od sezamovih sjemenki), limunova soka, češnjaka, maslinova ulja i začina, a poslužuje uz tanku pogaču ili pečenu janjetinu. Pečena zrna slanutka  zdravi su međuobrok.
Njegova zastupljenost osobito je prisutna i u kuhinjama sjeverne Afrike, Bliskog Istoka, Turske i Indije te mediteranskim zemljama.

Prije kuhanja, slanutak je potrebno namakati nekoliko sati u hladnoj vodi uz dodatak 2 žličice soda-bikarbone koja ubrzava namakanje i kuhanje.

Sorte: 
Sorta Kabuli, kalibar 8 mm, okruglast i svijetle boje; Kanada. Sorta Argentinian Kabuli, kalibar 8 mm, sivkaste boje. Max. vlažnost 14%.
Vrijeme berbe: 
ruj/lis (Kanada, USA), stu/pro (Argentina), kol (Bugarska), vlj/ožu (Meksiko).
Energetske vrijednosti u 100g masti proteini vlakna
364 kcal 3 g 22 g 11 g

Nutritivni izvor: magnezij, željezo, kalij, kalcij, vitamin A, vitamin C

Slanutak je namirnica visokovrijedna za ljudsku prehranu, a u mnogim zemljama predstavlja važan izvor bjelančevina, koje povećavaju apsorpciju željeza i kalcija. Poboljšava rad slezene i djeluje diuretički.